top of page

Ons onderzoek

Wat is onze onderzoeksvraag?

Wij onderzoeken de mogelijkheid van het inzetten van gamification binnen de derde graad lager onderwijs, omdat we willen weten of er een meerwaarde is op het vlak van leerprestaties door het inzetten van gamification binnen het leergebied mens en maatschappij (W.O.), ten einde de leereffectiviteit te verhogen door het inzetten van gamification.

Hoe hebben we het onderzocht?

Ons onderzoek werd uitgevoerd in het vijfde leerjaar (derde graad) van Basisschool De Vlinder. De school is gelegen in de gemeente Baarle-Hertog, provincie Antwerpen. Er zijn twee klassen in het vijfde leerjaar, maar de school ziet hen als één grote groep en zet ook vaak in op samenwerking tussen de twee klassen. Het is een heel diverse groep met veel verschillen tussen de leerlingen. 

 

Vooraf kregen de leerlingen een vragenlijst omtrent gamification. Hierin werd gevraagd naar gamen in de vrije tijd, games die ze kennen, hoe ze staan tegenover games in de klas en wat het met hen zou doen. Door deze vragen kregen we een duidelijk beeld over hun ervaringen met games en hoe ze er tegenover staan. 

 

De groep van 40 leerlingen werd in drie groepen verdeeld: een gemiddelde groep van 20 leerlingen, een zwakkere groep van 10 leerlingen en een sterkere groep van 10 leerlingen. 

Elke groep ging met dezelfde inhoud aan de slag: de SDG-doelen. De gemiddelde groep van 20 leerlingen kreeg de inhoud aangeboden via een klassieke instructie en de twee andere groepen kregen de inhoud aangeboden met gamification (Symbaloo Learning Path). Bij de gamification-groepen werd rekening gehouden met de noden van de leerlingen. Er werden twee games ontwikkeld: een met audio-ondersteuning en een zonder. Daarnaast zijn ze zo ontwikkeld dat elke leerling er zelfstandig mee aan de slag kan gaan. 

​

Na een leeractiviteit van 50 minuten (klassieke instructie of gamification) rond dezelfde inhoud kregen alle leerlingen dezelfde toets op papier. Deze resultaten werden verwerkt en vergeleken met elkaar om een antwoord te kunnen formuleren op onze onderzoeksvraag. De resultaten hiervan vindt u hieronder. 

​

​

Welke materialen hebben we ontwikkeld? 

Lesfiche 

klassieke instructie

Powerpoint 

klassieke instructie 

Vragenlijst leerlingen

(voor onderzoek) 

Zelfreflectie leerlingen

(na onderzoek)

Lesfiche 

gamification 

Symbaloo 

zwakkere groep

Symbaloo 

sterkere groep 

Er zijn zowel materialen ontworpen voor de les via klassieke instructie, als voor de les met gamification. Met behulp van de verschillende materialen kan je als leerkracht na enkele kleine voorbereidingen meteen aan de slag met de leeractiviteit. 

De gamication-les is zo ontworpen dat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met het spelen van de Symbaloo Learning Path en het verwerken van de inhouden. Hierbij is enkel begeleiding nodig bij eventuele moeilijkheden en bij het afnemen van de toets. 

Wat zijn de resultaten van het onderzoek? 

Tussen de sterkere en zwakkere groep zie je een duidelijk verschil bij de resultaten. De sterkere groep scoort over het algemeen beter op de toets dan de zwakkere groep. Dit is duidelijk te zien bij de antwoorden van de verschillende vragen. Het gemiddelde resultaat bij de zwakkere groep is 3,25/10, terwijl dit bij de sterkere groep op 5,8/10 ligt. Over het algemeen was dit resultaat te verwachten, omdat de sterkere groep in het verleden ook al een hoger gemiddelde behaalde. Toch ligt het gemiddelde bij de sterkere groep verrassend laag en worden er vaak dezelfde fouten gemaakt als de fouten die in de zwakkere groep gemaakt worden. 

​

De groep leerlingen die de les via de klassieke instructie kreeg, scoorde gemiddeld een 5,6/10. Er waren hierbij enkele leerlingen die aanzienlijk hoog scoorden en ook enkele die aanzienlijk laag scoorden. Belangrijk om te vertellen is ook dat er bij deze groep drie anderstalige leerlingen zaten die alle vragen open hebben gelaten, waardoor het gemiddelde ook wel naar beneden is getrokken. 

Schermafbeelding 2021-03-16 om 13.18.35.

Voor uitgebreidere resultaten of meer informatie over ons onderzoek kan u steeds onze uitgewerkte paper raadplegen:

Paper volledig

onderzoek

bottom of page